Χαρτιά - Μπλοκ Ζωγραφικής - Σχεδίασης & Τεχνικών Εφαρμογών

Χαρτιά και Χαρτόνια Καλλιτεχνικά

Τα χαρτιά είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία. ‘’Χαρτί’’ ουσιαστικά είναι μια γενική ονομασία για οποιοδήποτε υλικό σε μορφή λεπτού φύλλου που αποτελείται κυρίως από πολτό κυτταρίνης.  Η κυτταρίνη αυτή μπορεί να προέρχεται από ξύλο, βαμβάκι ή ακόμα και από ρύζι ή κρεμμύδι. Ανάλογα με τις ίνες που χρησιμοποιούνται και την διαδικασία παραγωγής του πολτού, είναι δυνατή η παραγωγή μιας γκάμας τόνων, χρωμάτων και υφών. Αυτό σημάινει οτι υπάρχει μια σχεδόν απεριόριστη ποικιλία χαρτιών από τα οποία να επιλέξει κανείς ανάλογα με την εργασία που έχει να κάνει.  Ενώ μπορεί κανείς να νιώσει χαμένος μέσα στην πληθώρα αυτή, τα περισσότερα χαρτιά μπορούν να περιγραφούν με μερικά γενικά χαρακτηριστικά.  Μια κατανόηση αυτών  των χαρακτηριστικών θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό χαρτί για οποιαδήποτε εργασία. Αυτός ο οδηγός είναι επιβοηθητικός για καλλιτέχνες όλων των επιπέδων ώστε να εντοπίσουν το χαρτί που χρειάζονται. Τα χαρακτηριστικά λοιπόν του χαρτιού είναι τα εξής :

  • Ποιότητα – Η ποιότητα ενός φύλλου χαρτιού περιγράφει, ουσιαστικά, την ποιότητα των υλών απο τις οποίες είναι κατασκευασμένο το χαρτί. Χαρτιά χαμηλής ποιότητας, είναι οικονομικά και κατάλληλα για μαθητές για την δημιουργία πρόχειρων σκίτσων. Τα χαρτιά υψηλής ποιότητας, όπως αυτά που κατασκευάζονται απο 100% βαμβάκι, είναι τέλεια για την δημιουργία επαγγελματικής δουλειάς με μεγάλο χρόνο ζωής.
  • Βάρος – Το ‘’βάρος’’ ενός φύλλου χαρτιού στην πραγματικότητα αναφέρεται στο βάρος ενός ρολού, αλλιώς των 500 φύλλων. Οι διαστάσεις των φύλλων, σε αυτή την περίπτωση, είναι στανταρισμένες για το κάθε είδος χαρτιού. Το ‘’ελαφρύ’’ χαρτί ειναι 300γρ. ή λιγότερο, ενώ ένα βαρύ χαρτί μπορεί να είναι από 600γρ. και πάνω.
  • Υφή – Η υφή του χαρτιού επιδέχεται μεγάλη διαφοροποίηση, από ιδιαίτερα λείο έως πολύ τραχύ. Όσο πι τραχύ είναι το χαρτί τόσο πι πολύ ‘’δόντι’’ έχει, πράγμα που σημαίνει ότι αντιστέκεται καλύτερα στο λάσπωμα όταν χρησιμοποιείται με υλικά όπως κάρβουνο και ξηροπαστέλ, κρατώντας καλύτερα το υλικό. Τα χειροποίητα χαρτιά είναι συνήθως πολύ τραχυά στην υφή και ανομοιογενή. Τα χαρτιά μηχανικής παραγωγής μπορεί να είναι λεία ή με συγγεκριμένη υφή από πρέσες.